BAD NAUHEIM
De Duitse plaats Bad Nauheim is op enige afstand boven Frankfurt is te vinden.
Het was en is, een wereldberoemde badplaats door een drietal  geneeskrachtige bronnen waarvan het water therapeutisch wordt  toegepast bij hart- en zenuwklachten.
Het zoute 'Sprudelwasser' kwam, na een lichte aardbeving, op 21 december 1846, spontaan aan de oppervlakte en dat fenomeen staat sedertdien bekend als het 'Weihnachtswunder'. Ook al, om dat de Duitsers daar het praktische nut van inzagen en over gingen tot het bouwen van bad- en kuurinrichtingen.

The German Spa Bad Nauheim has three thermal salt  springs, medical applied to heart- and nerveproblems.
The salty 'Sprudelwasser' came up after a mild  earthquake  on 21-12-1846.
The grand duke of Hessen, Ernst Ludwig, developed plans to combine baths and the upcoming Jugendstil design.
He commisioned  the young architect Wilhelm Jost to design some bathing establishments. Jost made from 1902 to1912  a coherent whole of it,  with places where you can drink the water, parcs, ponds, fountains, collonades, and a theater.
All of this in the Jugendstil that in this decade, developed  itselves from nature inspired forms to a more classical inspired and mere decorative formlanguage.

De groothertog van Hessen, Ernst Ludwig ontwikkelde plannen om daar de Jugendstilvormgeving een rol bij te laten spelen.

Hij gaf de jonge architect Wilhelm Jost opdracht om enkele badhuizen te ontwerpen. Jost deed enorm z'n best om er een met de stad en omgeving samenhangend geheel van te maken. Een prachtig staaltje 'Gesammtkunst'. En stap voor stap, van 1901 tot 1912  ontstond er een 'Sprudelhof' ingebed in een geheel van parken, vijvers, fonteinen, colonnades, een theater, badhuizen waarin men kon baden en bronnenhuizen waarin men het zilte goedje, oraal tot zich kon nemen.


En dat alles in de Jugendstilvormgeving die zich, naarmate de tijd verstreek evolueerde van de vloeiende natuur geïnspireerde vormen uit haar begintijd, tot een vormgeving die weer bij het classicisme te rade ging en veel meer  de nadruk legde op de sier, op zich.
Met name de brede toepassing van sierkeramiek van b.v Julius Scharvogel  maakt daarbij indruk.
Zo ontstond er een omgeving die een overrompelende luxe uitstraalde en;
- er was zelfs een speciaal badhuis voor - de gekroonde hoofden van 'all over the World' aan wist te trekken.

In tegenstelling tot veel andere prachtplekken -zoals de Mathildenhöhe- wist Bad Nauheim de oorlog ongeschonden door te komen. Er wordt beweerd dat de Amerikaanse president Roosevelt daar zelf de hand in had.
Hij was er bij zijn vroegere bezoeken aan dit stadje, zo van gecharmeerd geraakt dat hij opdracht gaf deze plek te sparen.
Dragons in the library!
Waves and bubbles.