KOPENHAGEN
Copenhagen has some interesting buildings in a mix of Arts&Crafts, Art Nouveau and its so called National Romantism a reference  to a period of Denmarks history that was considered als a Golden Age. The Vikings and their Drakars. So there are some dragons to find there…!
In Kopenhagen is er meer  sprake van de “Skønvirke” stijl, die meer 'Deens' was.  En nu wordt het even ingewikkeld, want eigenlijk was dat toch een mix van Jugendstil (Dld), Art Nouveau (Fr), Arts&Crafts (Gr.Br.) en het zgn. Nationaal Romantisme dat teruggreep op historische stijlen, zoals de 'Gouden Eeuw'.
-    Voor de Denen was hun Gouden Eeuw, het Viking tijdperk. Het zal u daarom dan ook niet verbazen dat er in Kopenhagen heel veel draken te vinden zijn !
Ook 'Den Lille Havfrue' is een exponent van deze tijdsperiode waarin de belangstelling voor het sprookje, het mysterieuze, en voor volksverhalen een hoge vlucht nam. In opdracht van Carl Jacobson  de brouwer van het Carlsberg bier en een mecenas voor de schone kunsten, vervaardigd  door Edvard Eriksen.
En dit indrukwekkende beeldhouwwerk werd in 1908 door Jacobson aan de stad Kopenhagen aangeboden t.g.v. het 50 jarig bestaan van de brouwerij.
Het is vervaardigd door beeldhouwer Anders Bundgaard en het stelt de sage voor waarin de Noorse godin Gefjon van de Zweedse koning Gyfli de toezegging krijgt dat ze net zo veel land van hem zou krijgen als ze in één nacht om kon ploegen. Haar vier zonen werden voor die gelegenheid tot ossen omgetoverd en we zien dat ze een zweep in de vorm van een slang hanteerde om de vaart er in te houden. De volgende ochtend werd de losgewerkte aarde opgenomen en in de zee geworpen en vormt daar sindsdien het (nu) Deense eiland Zeeland. Terwijl op de plaats waar de aarde werd weggenomen zich het even grote Mälarenmeer vormde.
Het Palace hotel is rijk gedecoreerd en domineert samen met het Raadhuis het Raadhuisplein/Radhuspladsen.
Maar ook op de Hojbro plads en de Frederiksberggade 1 a
zijn draken  niet ver weg….
Het busstation aan de Oster trianglen.
Overal opmerkelijke kiosken zoals deze aan de Kultorvet.
Frederiksberggade ook wel 'Stroget' genoemd  nr.16.
Deze straat loopt uit op de  Hojbroplads met daar op, de Ooievaars fontein waar nieuwe  vroedvrouwen na hun afstuderen een vreugde dans om heen maken, en het Café Norden.
Oster alle