Köningswinter
Sometimes my quest for Art Nouveau, in combination with Dragons, brings me to rather queer places.
In Germany you can find  the 'Siebengebergte'. One of these seven mountains is called: 'Drachenfels' (dragons rock).
Halfway the top there is a temple-like building in late Jugendstil style. This is the 'Nibelungenhalle'.
It has been built in 1913 and is devoted to the composer Richard Wagner, whose work was very popular in de Jugendstil/Art Nouveau period.
Hermann Hendrich was the painter of the many works here exposed, that refer to Wagner's operas's. Many of them are affected by leaking water caused by overdue maintenance.

To avoid misinterpretations; there are  several swastika's applied in the building, but just as a symbol for the 'sunwheel', they have nothing to do with the later Nazi symbol.
Besides that, there are many symbols applied that refer to old Northern Mythology, saga's and legends.
The subjects of Wagner's opera's.
There's also a 'Scherrebek' tapesty.  It shows the three Godesses of 'fate' under the Ygdrasyll tree.
Behind the building, there is a garden with a great dragon, made of stone, and a little zoo with mainly all sorts of reptiles and some other creepy creatures.

I must admit that this is a very peculiar place to be… come along if you like it!
Soms brengt m'n zoektocht naar Art Nouveau draken me wel op heel eigenaardige plaatsen.
In Duitsland, ligt bij Köningswinter, langs de Rijn het 'Siebengebergte'. Eén top daarvan heet de 'Drachenfels'. Halverwege die berg staat een tempelachtig gebouwtje in late Jugendstil.
Dit is de Nibelungen Halle. Gebouwd in 1913 ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van de componist Richard Wagner, wiens werk zeer geliefd was in de Art Nouveau periode.
Hermann Hendrich schilderde de vele werkstukken die hier worden tentoongesteld en die betrekking hebben op Wagner's opera's. Veel schilderijen vertonen echter waterschade als gevolg van achterstallig onderhoud van het gebouwtje.
Om misverstanden te voorkomen; de swastika's die bij de bouw zijn toegepast, zijn in dit verband symbool voor het 'zonnewiel' en hebben niets te maken met het latere nazi symbool.
Er zijn ook veel symbolen toegepast uit de oude Noorse mythologieën, sagen en legenden. Vaak het onderwerp van Wagners opera's. Bovendien is er een Scherrebek wandtapijt dat de drie godinnen van het lot, zittend onder de Ygdrasil boom voorstelt.
Achter het gebouwtje is een tuin met een stenen draak én een dieren tuintje met voornamelijk reptielen en enkele andere opmerkelijke dieren.
Ik moet toegeven dat het een bijzonder plek is, zeker een bezoekje waard!