WEIMAR
Weimar has some streets with interesting Jugendstil architecture. One of the leading architects in this matter was Rudolf Zapfe.
But there was also a strong influence by the Belgian Henri Van de Velde. He fled from his country  because of the floral form of Art Nouveau (as it is said) and found in the east of Germany the opportunity to work in his own form language. “The line is a force'' was his motto. His first project in Weimar was the restyling of the Nietsche Archives and thus led eventually  to a school for industrial arts and crafts. Later in time the Bauhaus school was build there as well.
Bauhaus
Weimar heeft een aantal straten met interessante Jugendstil gebouwen, de meeste ontworpen door Rudolf Zapfe,  maar het is ook, en vooral, doortrokken van de geest van de grote ontwerper Henri van de Velde. Nadat hij, helemaal wars van de florale inspiraties in de Art Nouveau vormgeving daar, zijn moederland België ontvlucht was, kreeg hij in Weimar (en wijde omstreken) de kans om in zijn eigen vormentaal
(“De lijn is een kracht”) te werken en zo bij te dragen aan een daar gewenste economische opleving.
Het  begin daarvan werd gemarkeerd door zijn restyling van het Nietsche archief. Een toch wat saaie “Denkmal” voor wat als één van de grotere filosofen van Europa wordt beschouwd. Daar werd ik scherp in de gaten gehouden op Illegaal Fotograferen, door een bloed fanatieke oudere dame, vandaar het wat matige fotografische resultaat. We zouden dat daar ook nog tegen komen in het Neues  Museum waar een grote overzichts- tentoonstelling  was van het werk van Van de Velde. Toen er even geen suppoost te zien was, maakte ik een Illegale Foto maar een camera had me wel opgemerkt. Vanaf dat moment werd ik bijna hinderlijk gevolgd door suppoosten die me aan elkaar overdroegen bij het wisselen van de zaal. Soms waait daar kennelijk nog een beetje de Stasi geest rond….  Uiteraard koop ik OOK een catalogus, maar daar staan lang niet altijd alle voor mij interessante details in. Ik snap nog steeds die musea niet, die zelf fotograferen beschouwen als concurrentie in plaats van als aanvulling.
Van der Velde's inspanningen leidden tot de oprichting van een  'Kunstgewerbeschule' uiteraard in zijn architectuur. Deze school bleek later de opmaat te zijn tot het 'Bauhaus' dat op een steenworp afstand werd gebouwd.
Een plaatselijk hoogtepunt in Jugendstil architectuur  bevindt zich op Graben 39.  Bij al dit kleurrijke vertoon zou je bijna over het hoofd zien dat het buurpand er ook best mag wezen…

A local highlight in Jugendstil architecture is on Graben 39. This explosion of form and colour dominates the neighbour, who's pretty as well.