Spanje - Salamanca
Casa Lys in Salamanca, is located in a refurbished building that has many beautiful art Nouveau caracteristics. The content of the exhibitions however   is disappointing.  Some higlights like works of Homar  and Serrurier-Bovy, but mainly kitsch.


Casa Lys in Salamanca  stond al vele jaren op mijn 'Te  Doene Dingen'lijstje.
En deze keer paste het in het reisplan. Waarom het niet eerder die urgentie kreeg had te maken met de indrukken die ik opdeed wanneer ik af en toe eens op hun website keek. Ik zag te veel rommel. Die indruk is bij dit bezoek bevestigd. Vooropgesteld; het gebouw is prachtig en in redelijke mate authentiek ogend, maar wanneer we het over de inhoud hebben wordt dat anders. Iemand die het museum bezoekt in de hoop inzicht te krijgen in de verschillen tussen Art Nouveau en Art Deco zal er alleen maar meer verward uit komen. Beiden staan door elkaar heen opgesteld, vermengd met een hoeveelheid zooi die ik noch met het één, noch met het andere in relatie kan brengen.

Wil Casa Lys zich een beetje kunnen meten met de AN/AD musea in Barcelona en Novelda dan zal ze:
- Een goede conservator aan moeten stellen.
- De zalen minder vol moeten presenteren. 'Poppen' en 'Speelgoed' kunnen   best wel eens als thematentoonstelling worden gepresenteerd maar hoeven niet permanent zo dominerend aanwezig te zijn.
- Het nuance verschil tussen Kunst, Kunstzinnigheid en Kitsch mag men zich wel meer eigen maken.
- De verwarring niet nóg groter maken met thematentoonstellingen die NIETS met de AN/AD periode te maken hebben zoals een expositie over Goya.
- Naast het Spaans, ook info beschikbaar moeten hebben in op z'n minst het Engels.
- Een goed actuele catalogus beschikbaar moeten hebben want, je mag er niet zelf fotograferen, maar je kunt ook geen info en relevant studiemateriaal in de museumshop kopen. Het aanbod daarvan is trieststemmend.
Casa Lis